ICRm-rijtuig met drukknoppen

Op 9 juli 2007 werd een ICRm-rijtuig in de normale dienst gesignaleerd dat drukknoppen in plaats van handels had om de deuren te openen. Dit rijtuig met het computernummer 50 84 29 70 498-4 is een zogenaamd buurlandrijtuig dat ook is toegestaan in BelgiŽ. Buurlandrijtuigen zijn herkenbaar aan de cijfers Ď70í in het computernummer. De ICR-rijtuigen zijn destijds afgeleverd met een deurbediening met handels omdat dit door de UIC was voorgeschreven voor rijtuigen in grensoverschrijdend verkeer.

Nu deze handels vervangen zijn door drukknoppen kan het rijtuig niet meer in treinen naar het buitenland gebruikt worden. Alle andere RIC kenmerken heeft het rijtuig wel gewoon behouden: drietalige opschriften op de bakwand, rangeerdershandgreep, handrem en draaibare treeplank. De verbouwing van de deuren is niet erg netjes afgewerkt. Eenvoudige plaatjes zijn over de gaten van de verwijderde handels geplaatst en een niet passend noodruitje op het balkon.
De ombouw heeft te maken met de naderende omzetting van het ICRm-trek-duwbedrijf van UIC- naar treinstelmodus. Ook BDs-rijtuig 50 84 82-77 004-9 (5204) en BF-rijtuig 50 84 29-70 498-6 (5598) zijn gesignaleerd met de gewijzigde deursluiting.

De 9e juli 2007 heeft het rijtuig gewoon dienst gedaan in de treinserie 3500 (Eindhoven - Schiphol), maar naar bleek had het rijtuig nog niet in de gewone dienst mogen verschijnen. Het rijtuig heeft voort zover bekend ook alleen op deze dag in de normale dienst gereden.
Onderstaande foto's werden op 9 juli 2007 door Nico Lollinga in Amersfoort gemaakt, terwijl de trein gereed stond om als ledig materieel naar Hoofddorp te rijden waar het vervolgens de reizigersdienst in ging.

nlollinga_foto03
Foto: N. Lollinga

nlollinga_foto04
Foto: N. Lollinga

nlollinga_foto05
Foto: N. Lollinga

nlollinga_foto06
Foto: N. Lollinga

Terug ...