Koninklijk rijtuig Sr9

Een artikel over het stalen koninklijk materieel in het NVBS maandblad Op de rails was aanleiding voor een afspraak met het Spoorwegmuseum om interieurfoto's te maken van de beide koninklijke rijtuigen in de collectie: de Sr8 en Sr9. Deze beide rijtuigen zijn met steun van het Prins Berhard Cultuurfond opgeknapt voor de tentoonstelling Royal Class. De afronding van de werkzaamheden kwam te laat om foto's nog te kunnen gebruiken bij het artikel. De afspraak ging wel door, waardoor het mogelijk is op deze pagina interieur van beide rijtuigen te laten zien. Alle foto's zijn op 2 april 2010 in het Spoorwegmuseum gemaakt.


tekening_sr9

De nummers op bovenstaande tekening verwijzen naar de verschillende ruimtes in het rijtuig. Deze worden ook bij de foto's op deze pagina gebruikt:
1: garderobe
2: toilet
3: doucheruimte
4: werkkamer
5: ontvangstkamer
6: slaapkamer hofdames
7: keuken
8: slaapkamer treinbegeleider

2010_0586

2010_0587
De grote ontvangstruimte (ruimte nummer 5) in het midden van het rijtuig strekt zich uit over de volle breedte van het rijtuig. Opvallend is het 2 meter brede raam in de zijwand achter de bank.

2010_0595
De keuken van het rijtuig (ruimte nummer 7) is betrekkelijk sober uitgevoerd met koffiezetautomaat, gasformuis en koelkast. Leuk detail zijn de pannen die aan de muur hangen.

2010_0571
Drie foto's die een deel van de zijgang tonen. Van lanings naar rechts het zicht vanuit de rijtuigovergang. De ruimte met brandblusser is de garderobe (ruimte nummer 1). In de zijgang zijn tussen het balkon met de garderobe en de ontvangsteruimte geen deuren te vinden. Op de vloer van de zijgang ligt grijze vloerbedekking. Dit is niet overal het geval. Zo ligt op de balkons een mat (zie linker foto).

Terug ...

2010_0590
In het plafond van de ontvangstkamer (ruimte nummer 5) zijn drie lampen aanwezig.

2010_0582
In de werkkamer (ruimte nummer 4) is een bureau met een tweetal stoelen te vinden. Ook hier weer een leuk detail in de vorm van een leren documentenmap die aan de tafel hangt.

2010_0583
De werkkamer (ruimte nummer 4) is voorzien van een grote zitbank.

2010_0592
De slaapruimte van de treinbegeleider (ruimte nummer 8) heeft een eigen wasbakje, dat kan worden weggeklapt in het wandmeubel.

2010_0602
Op het balkon aan de zijde van de keuken is naast de handrem ook de deur te zien van de ruimte waar de verwarmingsinstallatie van het rijtuig zich bevindt.