Salonrijtuig A 7001

Rijtuig ABCd 7301 wordt in 1940 door de centrale werkplaats in Utrecht verbouwd tot salonrijtuig voor de Reichskommissar für die besetzten niederländischen Gebiete Reichsminister dr. A. Seyss-Inquart. Daarbij worden twee coupés samengevoegd tot een salon. In de naastgelegen coupé is een toilet en wasgelegenheid te vinden. Twee andere coupés en de naastgelegen zijgang worden samengevoegd tot een vergaderruimte. Verder bevat het rijtuig vier coupes met wasgelegenheid, een keuken en een technische ruimte. Het ontwerp van het interieur is afkomstig van Ir. S. van Ravesteyn.

tekening_salonrijtuig_A7001
Tekening van salonrijtuig A 7001.
Bron: NS/collectie H. Nahon

In het boek "Het spoorwegbedrijf in oorlogstijd 1939-45" van Huurman is over dit salonrijtuig vermeld: De inrichting bestaat onder andere uit een tafel met ingelegd adelaarmozaiek in het bovenblad en de wanden zijn voorzien van hakenkruizen en adelaars.
Onduidelijk is waar deze informatie op gebaseerd is. In de bronnen waarnaar verwezen wordt is geen informatie over de inrichting van het rijtuig te vinden.

Van dit rijtuig is wel een tekening bekend die bedoeld was voor een waarschijnlijk nooit uitgegeven wijzigingsblad van het materieelalbum reizigersmaterieel.

Uit de opschriften op het rijtuig zoals het na de Tweede Wereldoorlog werd aangetroffen blijkt dat het salonrijtig gebruikt is door het Amerikaanse 746th Railway Operating Battalion.

Terug ...