Welkom op deze website over de stalen rijtuigen van de Nederlandse Spoorwegen

Op deze website kunt u informatie vinden over de geschiedenis, levensloop en de nog bestaande exemplaren van de stalen rijtuigen van Nederlandse spoorwegbedrijven. Ook is informatie opgenomen over de resterende Nederlandse houten en Blokkendoos-rijtuigen.

Recente wijzigingen:
01-01-2021 Nieuwe foto's van de rijtuigen NS C 6478 en HSM Cd 852 zijn geplaats op de pagina's resterende stalen rijtuigen en resterende houten rijtuigen. Op de pagina rijtuigen type DD-AR is een nieuwe foto van DDZ-stammen geplaatst die niet worden ingezet in de treindienst. Verder twee nieuwe foto's op de pagina NS rijtuigen in het Oostblok. Een correctie is doorgevoerd in een van de nummers van de rijtuigen van Snälltåget op de pagina ICK-rijtuigen bij buitenlandse spoorwegmaatschappijen (dank Rob). Artikelen over de rijtuigen plan D en de Blokkendoos-rijtuigen zijn toegevoegd aan de pagina's boeken en artikelen over stalen rijtuigen en boeken en artikelen over Blokkendoos-rijtuigen. Op de pagina boeken en artikelen over houten rijtuigen zijn 3 artikelen in De Modelbouwer uit jaargang 1951 toegevoegd (dank Arie). Tenslotte is deze maand ook weer de inhoud van de nieuwste nummers 238 en 380 toegevoegd aan de pagina's inhoudsopgave Spoorwegjournaal en inhoudsopgave Stoomkroniek, Railkroniek en Railmagazine.
2020_1044
Bij de DDZ-treinstammen zijn trillingen geconstateerd bij hoge snelheden. In afwachting van de uitkomsten van onderzoek hierna worden de treinstammen vervangen door ander materieel. Op verschillende plaatsen staat het materieel opgesteld. Amersfoort, 24 december 2020.

Naar archief ...