Overbrenging van vrachtrijtuigen van Neumünster naar Nederland

De twaalf vrachtrijtuigen uit de OverNightExpress zijn in 2004 door Railion Nederland overgenomen van NS. Nadat diverse rijtuigen aan andere bedrijven zijn verkocht, worden de resterende zes exemplaren in 2007 overgebracht naar een opstelterrein in Neumünster. Daar staan vrachtrijtuigen lange tijd zonder gebruikt te worden.

Voor de rijtuigen is wel belangstelling. Zo probeert een spoorbedrijf in het zuiden van Duitsland de rijtuigen te verwerven. Dat bedrijf is bezig met een concept voor speciale fietstreinen langs de Donau in het zomerseizoen. Daarvoor zouden de vrachtrijtuigen gebruikt gaan worden. Probleem is echter het ontbreken van de documentatie van deze rijtuigen (Betriebsbücher) om ze in dienst te nemen. De aankoop gaat om die reden uiteindelijk niet door.

tangelkorte_foto01

tangelkorte_foto02
De overbrenging van vijf rijtuigen achter in een goederentrein van Neumünster naar Hamburg. Ratingen-West (D), 10 december 2011.
Foto: T. Angelkorte

Maar in december 2011 komt er dan beweging in de rijtuigen. Vijf van de zes vrachtrijtuigen worden in goederentreinen vanuit Neumünster naar rangeerterrein Kijfhoek overgebracht. Daarop volgt een overbrenging naar Amersfoort, waar de rijtuigen sindsdien op het goederen emplacement staan. Het gaat hier om de rijtuigen 92-99 060, 061, 062, 066 en 070. Wie de nieuwe eigenaar is en wat zijn bedoeling is met deze rijtuigen is nog niet bekend.

nlollinga_foto13
De vijf vrachtrijtuigen zijn op het emplacement van Amsersfoort geplaatst; 6 januari 2012.
Foto: N. Lollinga

Terug ...