Rijtuigen van RailInsight

logo_railinsight De Nederlandse firma RailInsight BV heeft in 2008 vier rijtuigen aangeschaft voor gebruik in wintersporttreinen. Onder de historische naam Bergland Expres worden vanaf eind 2003 door de Nederlandse firma The Train Company (TTC) treinen aangeboden naar wintersportbestemmingen. Door diverse problemen in de opstartfase werd uiteindelijk pas vanaf eind januari 2004 de eerste treinen door TTC gereden. Deze treinen bestonden uit van NS Internationaal gehuurd materieel, waarmee door TTC ook enkele bedevaartstreinen zijn verzorgd.
Even is sprake geweest van het aankopen van materieel van NS Internationaal, maar door diverse problemen is het niet tot de aanschaft van materieel gekomen. Wel werden wintersporttreinen gereden met gehuurd materieel van de Belgische spoorwegen (NMBS). Na problemen met de NMBS werd voor de huur van materieel uitgeweken naar Duitse spoorwegbedrijven. Door het aan TTC gelieerde bedrijf RailInsight werden uiteindelijk vier slaaprijtuigen aangeschaft voor gebruik in treinen van TTC.

Op 2 maart 2009 is het faillissement uitgesproken over Lise BV, het bedrijf dat actief is onder de naam Bergland Expres. Op 10 maart 2009 is vervolgens het faillissement uitgesproken over The Train Company BV. Railinsight BV staat hier buiten en op de vier slaaprijtuigen is dan ook geen beslag gelegd. RailInsight is voornamens met ingang van het wintersportseizoen 2009/2010 een nieuwe wintersporttrein aan te bieden onder de naam BerglandTrein. Het bedrijf biedt zich ook aan voor het rijden van chartertreinen. Maar van deze plannen is niets terecht gekomen en na het winterseizoen 2008/2009 heeft er geen trein meer gereden.

nlollinga_foto09
Slaaprijtuig 61 84 71-70 916-2, nog voorzien van een foutief controlecijfer. Utrecht Cartesiusweg, 17 januari 2009.
Foto: N. Lollinga

Slaaprijtuigen type WLABmh175
In 2008 zijn vier slaaprijtuigen type WLABmh175 gekocht van de Zwitserse spoorwegen (SBB). De rijtuigen zijn in 1968 gebouwd bij Orenstein & Koppel in Berlijn. Het betreft de rijtuigen 61 84 71 70 913-8, 71 70 914-6, 71 70 915-3 en 71-70 916-1.
De rijtuigen hebben een zijgang met 11 coupés die afhankelijk van de behoefte voor 1, 2 of 3 personen ingericht kunnen worden. De drie bedden zijn inklapbaar. De tien compartimenten die ruggelings tegen elkaar aangebouwd zijn kunnen, per twee, door middel van een wegschuitbare wand tot één groot compartiment verenigd worden. In ieder compartiment is een kleine wastafel aanwezig met verlichting en een scheerwandcontactdoos. In het rijtuig zijn twee toiletten alsmede een ruimte voor de begeleidende slaapwagenbegeleid(st)er. In deze conducteursruimte zijn onder andere een koelkast en een klein keukenblok ingebouwd. Aan één einde van de zijgang tegenover de conducteursruimte is een comfortabele zetel voor de dienstdoende wagenbegeleid(st)er aanwezig. Tijdens de nachtelijke ritten kan deze daar plaatsnemen en zo de toegangsdeuren van de slaapcompartimenten overzien.
De rijtuigen zijn voorzien van airco en zijn toegelaten voor tot een maximum snelheid van 160 km/h.
De slaaprijtuigen hebben nog de uitvoering zoals ze bij de SBB dienst hebben gedaan: blauwe met horizontale paarse strepen over de zijwand. Verder zijn een maan en sterren afgebeeld. Over het SBB-logo zijn stickers overplakt met daarop de tekst en het logo van de Bergland Express.

Na het beëindigen van de inzet van deze rijtuigen hebben ze enige tijd op opstelterrein Cartesiusweg in Utrecht gestaan. In februari 2010 zijn de rijtuigen naar een spoor bij Utrecht Daalsedijk. Daar staan de rijtuigen nog steeds (stand per oktober 2014).
De vier slaaprijtuigen zijn vanaf maart 2012 enige tijd te koop aangeboden op de website rail-assets.de. In 2013 is nog een verkooppoging gedaan via de website rapid-rail.com.

Op 2 en 3 maart 2015 zijn de vier rijtuigen op diepladers geladen en afgevoerd naar het Friese Uitwellingerga. Het plan is dat de rijtuigen worden opgeknapt en ingezet worden voor het nieuwe hotel Train Lodge in Amsterdam aan de Changiweg nabij station Amsterdam Sloterdijk.

Bronvermelding:
voor een overzicht van gebruikte bronnen zie de pagina boeken en artikelen

Naar het overzicht van de nummers van de rijtuigen van Railinsight.

Naar boven ...