Villa karelNa de buitendienstelling van plan K-rijtuig 38-37 071 heeft het nog een bijzondere rol gehad als tentoonstellingsruimte. Op 22 april 1991 wordt het rijtuig samen met Pullmanrijtuig WP 4129 van DSM vanuit Blerick naar het spoorwegmuseum overgebracht. Daar zal het rijtuig dienen als onderdak voor kunstobjecten die leerlingen van de Rietveld Academie in de coupé's zullen bouwen. Als onderdeel van de tentoonstelling Wonen in een wagon is in het museum een fotoreportage te zien die de de verbouw van treinwagons tot noodwoning laat zien. De heer J. A. Bonthuis heeft zelf een tijd in een tweetal houten rijtuigen gewoond en heeft de ombouwing op foto vastgelegd. Dit waren overigens de NS-lokaalrijtuigen C 1115 (ex-HSM C 1215) en BC 1021 (ex-HSM BC 1211). Op het buitenterrein van het museum is plan K-rijtuig 38-37 071 geplaatst, dat is ingericht als noodwoning Villa Karel. Daarvoor heeft het een oranjeroze kleur gekregen en zijn enkele bloembakken onder de ramen aangebracht. In het rijtuig is een krappe woonkamer met twee grote fauteuils en een originele treinbank voor eventuele bezoekers te vinden. Aan de muur hangt een bord met het opschrift: "Maak van uw huis een thuis". Naast de woonkamer is er een eetkamer met gedekte tafel, een slaapkamer, een keuken een een doucheruimte met toilet.
In 1993 staat het rijtuig op het terrein van de werkplaats in Roosendaal. Twee jaar later, in 195, neemt het rijtuig nog deel aan de Open Dag in Zwolle, waarna het door de VSM wordt meegenomen naar de eigen museumlijn. De VSM heeft dan al meerdere plan K-rijtuigen verworven met het doel een stam op de rails te zetten.
Bij de VSM staat het rijtuig jarenlang op de sporen achter de locomotiefloods opgesteld. Nadat er dekzeilen over het materieel zijn aangebracht is het rijtuig voor de bezoeker onzichtbaar. In 2017 wordt het rijtuig samen met de rijtuigen 38-37 055 (plan K) en 18-40 105 (plan D) in stilte gesloopt.
|