Rijtuig van BAM

logo_bamrail BAM Rail is een railbouwbedrijf dat onderdeel is van de Koninklijke BAM Groep nv. Het bedrijf levert een breed pakket aan diensten aan op het gebied van railtechniek dat varieert van ondergronds kabelwerk tot en met de bovenleiding. In Nederland is het bedrijf onder andere betrokken bij de aanleg van de HSL-Zuid en voert het regulier onderhoud uit aan het spoor.

Rijtuig Dm 99 84 93 62 071-5
Dit rijtuig betreft het voormalige vrachtrijtuig type Dm 51 84 92-99 071-5 van Railion, dat in 2006 door de BAM is aangekocht. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het rijtuig in de werkplaats van RSI in Oostende (BelgiŽ) verbouwd en gereviseerd zou worden. Vanwege het faillisement van RSI zijn de werkzaamheden uitgevoerd in de naastgelegen werkplaats van de NMBS. Dit waren daarmee de eerste werkzaamheden in de geschiedenis van de werkplaats in Oostende die voor derden werden uitgevoerd.

2007_2164
Het BAM-rijtuig 99 84 93 62 071-5 op de infrasporen van Rotterdam Centraal; 22 december 2007.

Het rijtuig heeft een aantal wijzigingen ondergaan om te dienen als meetplatform, waarbij in eerste instantie geluidsmetingen worden uitgevoerd, zowel voor Infraspeed op de HSL-Zuid als voor ProRail op gewoon spoor. In het rijtuig is een verblijfsruimte met ramen en banken ingericht waarvoor ook ramen in de zijwand zijn aangebracht. Verder is een grote (20 KVA) generatorset geÔnstalleerd en zijn i.v.m. de metingen van het wiel/railcontactgeluid de remmen van een draaistel verwijderd. De originele installatie is verder gereviseerd en in tact gelaten, afgezien van de noodrem die origineel aanwezig was. De op de kopzijden van de rijtuig zijn de aanwezige rolluiken vervangen dichtgezet met een stalen plaat. Het rijtuig is in de groen/oranje kleurstelling van de BAM gebracht en heeft het computernummer 99 84 93 62 071-5 gekregen.

Klik hier voor meer foto's van dit meetrijtuig en hier voor de uiterlijke wijzigingen die aan dit rijtuig zijn aangebracht.

Met dank aan BAM Rail voor de informatie over dit rijtuig.

Bronvermelding:
voor een overzicht van gebruikte bronnen zie de pagina boeken en artikelen

Naar boven ...